H σημαντικότητα του σωστού επαγγελματικού εξοπλισμού

Κοινό μυστικό – διαπίστωση στο χώρο της μαζικής εστίασης αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένοι επαγγελματίες του κλάδου, τόσο στην αρχή και στο στήσιμο μια επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στην μετέπειτα λειτουργία της, σπαταλούν όλο τους το ενδιαφέρον και την ενέργεια στον διάκοσμο και στο “target group” που θα προσανατολιστούν.

Aφήνουν τελευταίο το σπουδαιότερο και πιο σημαντικό: τον σωστό εξοπλισμό του καταστήματός τους με τα κατάλληλα και αξιόπιστα μηχανήματα και τα σωστά άλλα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς προβλήματα και ημίμετρα, την τήρηση των προτύπων ποιότητας τροφίμων, την ορθή υγιεινή πρακτική σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την αποθήκευση μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Σωστός εξοπλισμός σημαίνει μηχανήματα που αρμόζουν: στον χώρο που διαθέτουμε, στις ιδιαιτερότητες της κουζίνας μας, στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, στο μενού που θέλουμε να διαμορφώσουμε αλλά και στην ενδεχόμενη ευελιξία αυτού στο μέλλον.

Ο εργονομικός και λειτουργικός σχεδιασμός πριν από όλα, διασφαλίζει μια εύρυθμη λειτουργία κουζίνας και μπαρ και πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατόν προσωπικό. Σωστούς διαδρόμους, επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους, ξεχωριστά ψυγεία με ανάλογες θερμοκρασίες για κρέας, ψάρι, λαχανικά κλπ. ορθή σειρά συσκευών στην ψηστική μας γραμμή, ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής του πιάτου από το στήσιμο μέχρι το σερβίρισμα, αποσυμφόρηση της κουζίνας από service stations που συνωστίζουν τους σερβιτόρους εντός της, και τόσα άλλα προβλήματα λειτουργίας που όλοι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν λιγο-πολύ καθημερινά.

Εν κατακλείδι, σήμερα όσο ποτέ, οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Διατηρώντας την ψυχραιμία τους, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση του εξοπλισμού τους και των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, επενδύοντας σε άρτια εκπαιδευμένο έμψυχο προσωπικό και σε σύγχρονες λύσεις.